
Smorodniówka, tak często bywa nazywana nalewka z czarnej porzeczki , więc warto samodzielnie przygotować ten trunek.
SKŁADNIKI:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki0
- 1 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
PRZYGOTOWANIE:
• Przygotowujemy 1 kg dojrzałych owoców porzeczki. Przebieramy czarną porzeczkę tak, aby odrzucić popsute i nadpęknięte owoce. Następnie usuwamy z nich szypułki, oczyszczamy i dokładnie myjemy oraz odcedzamy.
• Sporządzamy 70-procentowy spirytus z 96-procentowego spirytusu. Robimy to w przegotowanej, schłodzonej i filtrowanej wodzie w następujących proporcjach: 200 ml wody na 500 ml spirytusu.
• Wkładamy owoce czarnej porzeczki do słoja i zalewamy wcześniej przygotowanym spirytusem. Zamykamy słój i stawiamy go w ciemnym i chłodnym miejscu. Czas to ok. 6 tygodni.
• Po tym czasie przygotowujemy z wody i cukru syrop . Zlewamy płyn ze słoja do butelek. Po przestudzeniu syropu, dolewamy go do butelek z naszym nalewem. Butelki zamykamy i odstawiamy.
• Nalewkę z czarnej porzeczki należy umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu. Powinna leżakować minimum 6 miesięcy.